FAQ

Co jsou funkční potraviny?

Potraviny nebo složky potravin můžeme označit za funkční, když mají kromě základní nutriční funkce prokázány i další benefity na zdraví. Prostřednictvím prokázaných fyziologických účinků na lidský organismus mají schopnost například snižovat riziko vzniku chronických onemocnění. Častokrát bývají funkční potraviny obohacovány právě pro- a prebiotiky, vitamíny, minerálními látkami resp. širokou škálou bioaktivních složek, které mají prokázané fyziologické účinky na zdraví konzumenta.

Mohou tyto potraviny konzumovat i děti? 

 Ano, naše produkty mohou bez obav konzumovat všechny věkové kategorie..

Co jsou probiotika?

Podle Food and Agriculture Organization a World Health Organization (FAO / WHO) jsou probiotika definovány jako živé mikroorganismy, které pokud jsou podávány v adekvátních množstvích, podporují zdraví konzumenta. Pro dosažení zdraví prospěšných účinků je však třeba, aby probiotické bakterie v produktu byly životaschopné, aktivní a v koncentraci nejméně 106 KTJ / g po celou dobu trvanlivosti produktu. Probiotika nejčastěji využívané v probiotických výrobcích patří převážně do rodu Lactobacillus a Bifidobacterium.

 Co jsou prebiotika?

Prebiotika jsou definovány jako nestravitelné složky potravin, které jsou ve střevě utilizované přítomnou, většinou probiotickou mikrobiotou, čímž podporují její růst a aktivitu. Ústřední pozornost si mezi prebiotiky získali oligo- a galaktooligosacharidy s odkazem na jejich schopnost selektivně podporovat růst vybraných druhů mikroorganismů z rodu Lactobacillus a Bifidobacterium.

Co jsou synbiotika?

Synbiotika představují kombinaci probiotik a prebiotik.

Jakou roli hrají prebiotika a probiotika ve střeve?

Složení střevní mikrobioty je významně ovlivněno způsobem výživy. Náš trávicí trakt je kolonizován více než 400 bakteriálními druhy s koncentrací 1013– 1014  bakterií/g. Dostatečný příjem prebiotik ve stravě tak stimuluje růst probiotik v tlustém střevě, které mají bezpočet benefitů na zdraví konzumenta. Pokud jsou probiotika obsažené ve střevě v dostatečném množství, mohou potlačovat růst nežádoucích mikroorganismů a zároveň mají prokázané imunomodulační účinky.

 Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny, resp. proteiny jsou základní stavební jednotkou našich buněk. Slouží také na jejich obnovu, regeneraci a jsou základem pro imunitní systém a hormonální regulaci. Skládají z aminokyselin.

 Co je kolagen?

 Kolagen je protein, který tvoří základní stavební jednotku pojivových tkání. Účastní se také na obnově a správném fungování všech živých buněk. Tvoří 30% celkových bílkovin v těle a 70% bílkovin v pokožce.

 Jaké jsou výhody konzumace kolagenu?

 S narůstajícím věkem se produkce kolagenu v organismu snižuje, čímž dochází k oslabení struktur těla. Pravidelný příjem kolagenu proto zajišťuje správnou pevnost a pružnost pokožky, jakož i pevnost kostí, kloubů, nehtů, vlasů a zubů. Rovněž zpomaluje stárnutí, podporuje hojivé a regenerační procesy v těle.