Nakupte alespoň za 800 Kč a dopravu máte zadarmo! Nakupte alespoň za 800 Kč a dopravu máte zadarmo!

10 důvodů, proč konzumovat více medu

O medu a jeho pozitivních účincích je známých množství obecných pravd a faktů. Připravili jsme si pro vás souhrn deseti, na které byste měli myslet nejvíce.


1.  Obsahuje množství antioxidantů

Kvalitní med obsahuje hodně důležitých antioxidantů. Patří sem organické kyseliny a fenolové sloučeniny, například flavonoidy. Právě kombinace těchto látek dodává medu antioxidační sílu. Antioxidanty se spojují se sníženým rizikem infarktu, mrtvice a některých druhů rakoviny. Přispívají i zdraví našich očí. prečo? Mimo přírodního cukru a antioxidantů obsahuje med i další výživné látky. I v malé porci zlatavé pochoutky najdete přes 30 různých druhů minerálů, včetně všech hlavních jako jsou fosfor, vápník, draslík a hořčík. Samozřejmě se nedá předpokládat, že všechny tyto složky získáte díky medu. Ale jako doplněk je určitě vhodný.

2. Zlepšuje hladinu „hodného“ cholesterolu v krvi

Vysoká hladina LDL cholesterolu je silným rizikovým faktorem pro srdeční choroby. Tento typ cholesterolu hraje hlavní roli při ateroskleróze nebo při hromadění tuku v tepnách, co může vést až k infarktu či mrtvici. Celkově by se dalo říci, že med ovlivňuje „zlý“ LDL cholesterol, triglyceridy, záněty a zároveň zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol. 1. Obsahuje množství antioxidantů

3. Nahrazuje klasické sladkosti

Pozitivní účinky sladkého produktu včel jsou zcela rozhodně nezpochybnitelné. Pokud právě nemáte možnost konzumovat med v jeho klasické podobě a rádi byste si ho dopřáli každý den, i když nejste doma? Vhodnou alternativou mohou být přírodní tyčinky BEEZ v BIO kvalitě. Obsahují ovesné vločky, med, kokosový olej a sušené ovoce. Ocení je malí i velcí a mohou sloužit jako náhrada klasických sladkostí.

4. Posiluje imunitní systém

Má nespočet léčivých vlastností, které přirozeně pomáhají například při bolesti v krku. Jeho antioxidanty a účinné látky zabraňují infekcím způsobených viry, bacily a plísněmi. Podle lékařů a vědců má pohankový med nejvyšší množství antioxidantů a při každodenní konzumaci může být, z dlouhodobého hlediska, prospěšný pro zvýšení imunity. Moderní medicína dokázala jeho účinky při léčbě proleženin, popálenin, kožních problémů a zánětů.

5. Zlepšuje trávící proces

Med se někdy používá i na léčbu zažívacích problémů, jako je například průjem. Je to zároveň silné prebiotikum. Vyživuje hodné bakterie žijící ve střevech, které jsou důležité nejen pro trávení, ale i celkové zdraví.


6. Zachraňuje včely

Zájmem o med a výrobky z něho se lidé dozvídají i o problémech spojených s jeho produkcí. Včely, jako tvůrci užitečné a lahodné pochoutky, pomalu vymírají a my to musíme zastavit. V celé Evropě hrozí vyhynutí téměř každému desátému druhu včel. Nejde totiž pouze o ochranu včel jako takových, ale i o prostředí, ve kterém se včely vyskytují. Možná by pomohla úprava zákona, který by jejich život i okolí zkvalitnil. Mezi další příčiny úhynu včel patří i okolnosti, které nás a přírodu ovlivňují. Jsou to změny ve využívání půdy, odlesňování, choroby, pesticidy, nesprávné zemědělské postupy, znečištěné ovzduší, nepůvodní invazivní druhy rostlin a živočichů, či změna klimatu. A proto je rozhodně dobře, že existují různé projekty jako např. Městské včely od neziskové organizace Živica, které pomáhají zachraňovat létající pracanty.

7. Alternuje jako možné sladidlo pro diabetiky

Důkazy o medu a klasickém cukru jsou různé. Na jedné straně může snížit několik rizikových faktorů srdečních chorob běžných u lidí s cukrovkou 2. typu. Některé studie však zjistily, že med může zvyšovat hladinu cukru v krvi – ale ne až tak, jako rafinovaný cukr. V tomto případě je nutné postupovat velmi opatrně. Je to sice vhodnější sladilo pro lidi trpící cukrovkou, ale je to velmi individuální a někomu může škodit i malé množství této blahodárné látky. V takových případech je vždy vhodné poradit se se svým lékařem.

8. Ochraňuje mozkové buňky

Jsme to, co jíme! Proto je velmi důležité konzumovat potraviny, které pomáhají udržet duševní zdraví až do stáří. Z hlediska ochrany mozkové aktivity, med zvyšuje nejen sílu paměti a koncentraci, ale celkově z vás dělá zdravějšího člověka. Jeho konzumace zabraňuje metabolickému stresu a pomáhá uspokojit mozek, což pomáhá při dlouhodobém rozšiřování paměti.


9. Pomáhá pokožce

Lidé trpící ekzémem už vyzkoušeli pravděpodobně všechno možné. Ale co zkusit něco přírodního? Přípravou směsi medu a za studena lisovaného olivového oleje se můžete ekzému zbavit! Působí jako přírodní čistící prostředek, odstraňuje nečistoty a dělá pokožku krásně jemnou. Může se také použít na exfoliaci (odstranění odumřelých buněk) smícháním s ovsem. Použití na kůži je velmi užitečné kvůli zvlhčujícím a vyživujícím účinkům. Med je nejlepší přírodní zvlhčovač, zvláště pro suchou pokožku. Účinkuje i na popraskané rty v průběhu zimy. Mnoho lidí používá na pokožku různé pleťové masky s přidáním medu. Jednoduše všestranný pomocník, jak se patří.

10. Výrazně zvyšuje energii

Jako vynikající zdroj rychle dobíjí energii. Přírodní nezpracovaný cukr totiž vstupuje přímo do krve. Tato instantní podpora funguje jako zázrak při cvičení, zejména při delších vytrvalostních aktivitách.